تزریق چربی بهتر است یا تزریق ژل؟
این سوال که تزریق چربی یا تزریق ژل انجام دهم، سوال شما و مخاطبین زیادی است. در این مقاله خیلی خلاصه و کاربردی این دو فیلر را با هم مقایسه میکنیم.
هر ماده پرکننده بافتی را فیلر میگویند. فیلرها دو دستهاند:
دستهای که در خارج از بدن فرد گیرنده به روشهای مختلف تولید میگردد و به بافت مورد نظر انتقال داده میشود که عموم مردم این دسته از فیلرها را ژل میگویند.
دسته دوم فیلرها، از بدن خود فرد گیرنده استخراج میشود مثل چربی.
دسته بندی فیلرها
فیلرها به دو دسته بزرگ ژل و چربی تقسیم میشوند.
ژلها
خانواده بزرگ ژلها بر اساس خصوصیات متفاوتی مثل میزان ماندگاری، مواد تشکیل دهنده و … به گروههای مختلفی تقسیم میشوند.
یکی از انواع تقسیمبندی ژلها بر اساس مواد تشکیل دهنده است. در این مقاله دستههای مختلف ژلها بر اساس مواد تشکیل دهنده را نام برده و مختصری در مورد آنها توضیح میدهیم.
- کلاژنها
- هیالورونیک اسیدها
- پلیکاپرولاکتونها
- کلسیم هیدروکسی آپاتیتها
- پلیاللاکتیک اسیدها
- پلیمتیلمتاکریلات یا PMMA
- پاژ یا PAGG
- سیلیکونها
حال به توضیح هر یک میپردازیم.
کلاژنها
این گروه، از نخستین فیلرهایی بودند که وارد بازار شدند ولی به علت ماندگاری کوتاه مدت (۲ الی ۳ ماه) از چرخه مصرف خارج شدند و امروزه کمتر استفاده میشود. از برندهای این دسته میتوان Zyderm و Zyplast را نام برد.
هیالورونیک اسیدها
پرکاربردترین فیلرها در ایران و سایر نقاط جهان میباشند.
این فیلرها همان طور که از نامشان پیداست از جنس هیالورونیک اسید میباشند. هیالورونیک اسید از موادی است که در ساختار پوست به شکل طبیعی وجود دارد و در نتیجه با افزایش سن، حدوداً سالانه یک درصد از آن از بین میرود، بنابراین با تزریق فیلرهای هیالورونیک اسید میتوان این حجم از دست رفته را جبران کرد.
فیلرهای هیالورونیک اسید تقریباً برای همه مناطق صورت از جمله زاویهسازی صورت (تزریق گونه، تزریق چانه، تزریق زاویه فک، تزریق خط فک و شقیقهها و …)، فرمدهی و حجمدهی لبها، اصلاح گودی زیر چشم و ناودان اشکی، لیفت ابرو، اصلاح خطوط استاتیک ناحیه اخم و پیشانی قابل استفاده است.
پلیکاپرولاکتونها
یکی از فیلرهای پرکاربرد غیر هیالورونیک اسید، فیلرهای حاوی پلیکپرولاکتون است. از برندهای معتبر این دسته الانسه میباشد. در ساختار الانسه از پلیکپرولاکتون و کربوکسیمتیل سلولز استفاده شده است.
بر خلاف فیلرهای هیالورونیک اسید، این دسته از فیلرها بیشتر نقش جوانسازی دارند تا پرکنندگی، بنابراین برای کسانی که خواستار تغییرات طبیعی و مختصر با گذشت زمان هستند گزینه ایدهآلی است. این فیلرها قابل تزریق در ناحیه گونه، زیر گونه، زاویه فک، چانه، شقیقه، ابرو، پیشانی، پشت دست و … است.
تزریق این دسته از فیلرها در ناحیه خط اخم، لب و زیر چشم ممنوع است.
کلسیم هیدروکسی آپاتیتها
از دسته فیلرهای نیمه دایمی است که بیشتر نقش جوانسازی دارد و باعث تحریک کلاژنسازی میشود. ماندگاری حدود ۲ سال دارد. از برندهای معتبر این گروه رادیز معروف از کمپانی Merz را میتوان نام برد.
پلیاللاکتیک اسیدها
این دسته از فیلرها نیمه دایمی میباشند، به این معنا که ماندگاری بیشتر از فیلرهای هیالورونیک اسید و کمتر از فیلرهای دایمی دارند.
این دسته از فیلرها، مانند دسته پلیکاپرولاکتون بیشتر باعث جوانسازی طبیعی پوست میشوند.
از برندهای معتبر این دسته اسکالپرا است که در حال حاضر در بازار ایران موجود نمیباشد.
پلیمتیلمتاکریلات یا PMMA
این فیلرها از دسته فیلرهای دایم است و بیشتر برای بدن استفاده میشود و برای صورت مناسب نیستند.
پاژ یا Pagg
این فیلرها از دسته فیلرهای دایمی میباشند و از جنس پلیآکریلآمید هستند. از برندهای معروف این گروه اکوامید است که به علت عوارض غیرقابل درمان هیچگاه موفق به دریافت FDA نشده است.
کلا این دسته از فیلرها، داری عوارض زیادی از جمله جابهجایی، عفونت، گرانولوما، ناهمواری سطح پوست و… میباشند و مصرف محدودی در زیبایی دارند.
پاژ اوکراینی معروف که مشکلات زیادی را در ایران ایجاد کرد و متاسفانه هنوز عوارض آنها گاه و بیگاه دیده میشود از این دسته است.
سیلیکونها
سیلیکونها در پزشکی کاربرد زیادی دارند و از دسته مواد غیرقابل جذب و دایمی هستند. یکی از این کاربردها استفاده در پروتزهای سینه است. از کاربردهای دیگر در چشم پزشکی و جدا شدن شبکیه از بافت زیرین است.
یک سری فیلرهای سیلیکونی مایع برای تزریقات زیبایی و حجمدهی نیز مدتی در بازار موجود بود که متاسفانه به علت عوارض زیاد، باعث مشکلات زیادی شد و امروزه از این نوع فیلرها برای تزریقات زیبایی استفاده نمیشود.
چربی
چربی از فیلرهایی است که از بدن خود فرد گرفته میشود. تزریق چربی مثل هر پروسیجر دیگری دارای مزایا و معایبی است.
از مزایای آن طبیعی بودن است و چون از بدن خود فرد گرفته میشود، واکنشهای آلرژیک به آن دیده نمیشود.
از مزیتهای دیگر آن، در دسترس بودن به میزان زیاد در اغلب افراد است.
از دیگر مزیتها جوانسازی به واسطه وجود سلولهای بنیادی است.
از معایب تزریق چربی، عدم فرمدهی شارپ و تیز میباشد بنابراین برای لب که نیاز به فرمدهی شارپ داریم گزینه مناسبی نیست.
در نهایت در کسانی که چربی لازم برای برداشت ندارند، تزریق چربی را نمیتوان پیشنهاد داشت.
مقایسه تزریق چربی و تزریق ژل
برای تزریق لب، نمایان و مشخص کردن زاویه فک و خط فک و اصلاح خط خنده، تزریق ژل گزینه بهتری نسبت به تزریق چربی است.
برای افراد با سن بالاتر، تزریق چربی گزینه بهتری است چون نتیجه طبیعیتر دارد و باعث جوانسازی میشود.
برای افرادی که نیاز به حجم زیاد تزریق دارند، تزریق چربی گزینه بهتر و اقتصادیتری است.
برای تیرگی و سیاهی زیر چشم، تزریق چربی گزینه مناسبتری است.
برای کسانی که نیازمند تزریق فقط در یک منطقه صورت دارند، تزریق ژل گزینه مناسبتری است چون پروسه برداشت و تزریق چربی طولانی و انجام آن برای یک منطقه مقرون به صرفه نیست اما برای کسانی که متقاضی تزریق در چند ناحیه از صورت هستند تزریق چربی گزینه ارجح است.
توضیحات دکتر پارسیانفر در مورد تزریق چربی یا تزریق ژل
در این ویدیو، دکتر پارسیان فر در مورد تزریق چربی یا تزریق ژل توضیح داده است.
برای مشاهده برخی از نمونه کارهای تزریق ژل اینجا کلیک کنید و برای مشاهده برخی از نمونه کارهای تزریق چربی اینجا کلیک کنید.