دکتر سعید پارسیان‌فر – نظام پزشکی 109316

کهیر پوستی چیست و چگونه درمان میشود؟

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که پوست بدنتان ناگهان متورم و قرمز شود که دلیل مشخصی نداشته باشد. این عارضه پوستی که گاهی ظاهری بد و همراه با درد دارد، با عنوان کهیر شناخته می‌شود. در این مقاله به بیان دلیل ابتلا به کهیر پوستی و راه‌های درمان آن می‌پردازیم اما در ابتدا تا حدودی با این عارضه آشنا شوید.

کهیر چیست؟

کهیر نوعی ضایعه پوستی ملتهب قرمز رنگ است که همراه با خارش و سوزش در بدن به دلیل واکنش آلرژیک رخ می‌دهد. این واکنش آلرژیکی، به دلایل مختلفی از جمله حساسیت به دارو، پوشیدن لباس تنگ و عوامل بسیار دیگری باعث ظاهر شدن کهیر پوستی می‌شود.

زمانی که فرد دچار حساسیت و یا آلرژی می‌شود، در بدن پروتئینی به نام هیستامین آزاد می‌کند که در مویرگ‌ها جاری می‌شود. مویرگ‌های پوست مانع از خروج هیستامین از رگ‌ها شده و در نتیجه باعث تورم و التهاب مویرگ‌های زیر پوست می‌شود که در نهایت کهیر بر روی پوست شما ظاهر می‌گردد. توصیه می‌شود برای درمان کهیر پوستی در کمترین زمان به متخصص پوست مراجعه کنید. توجه داشته باشید که ممکن است همین ضایعه‌های پوستی اندام‌های داخلی را نیز به یکباره در بر بگیرند.

انواع کهیر پوستی

کهیر که نتیجه‌ حساسیت و یا واکنش آلرژیک بدن است، به دو صورت مزمن و حاد بروز می‌کند. کهیر در هر دو صورت، غیر واگیر دار و غیر مسری است.

کهیر حاد

معمولاً کهیر از نوع حاد کوتاه مدت است و به خودی خود در زمان کم از بین می‌رود. دوره بهبود کهیر حاد کمتر از 5 هفته است و ممکن است تورم و قرمزی و خارش در نواحی سر و گردن و ناحیه تناسلی به وجود آید و بدون نیاز به درمان بهبود یابد. از جمله مهمترین دلیل ایجاد کهیر حاد آلرژی به غذا دارو و همچنین عفونت است.

کهیر مزمن

علائم کهیر مزمن بیش از 6 هفته بر روی بدن باقی می‌ماند و بعد از بهبودی ممکن است که علائم دوباره بروز کنند. نشانه‌های کهیر مزمن ماه‌ها و یا سال‌ها در روی پوست باقی می‌ماند. دلایل ابتلا به کهیر مزمن تیروئید، هپاتیت، ویروس‌ها، بیماری‌های خود ایمنی بدن و یا سرطان و موارد دیگری هستند که باید توسط پزشک شناخته شوند تا به روش عمقی‌تری درمان انجام شود.

علائم کهیر پوست

کهیر پوستی در افراد و بسته به دلیل به وجود آمدنشان متفاوت هستند. از علائم آن می‌توان تورم به همراه سوزش کهیر، جوش‌های ریز و یا درشت به صورت دانه‌ای، خارش شدید در محل، قرمزی و حتی در نواحی این قرمزی‌ها به رنگ قهوه‌ای کمرنگ نام برد. این موارد معمولاً تا 24 ساعت بعد برطرف می‌شوند.

کهیر ممکن است در یک نقطه از بدن مانند بازو دست و یا گردن و سایر نواحی به وجود آید و بعد از مدتی که فروکش کرد در ناحیه دیگر بدن بروز کند.

کهیر پوستی چیست و چگونه درمان می‌شود
کهیر پوستی چیست و چگونه درمان می‌شود

در صورتی که علائم یاد شده به مدت چند هفته و یا چند ماه باقی بماند، علائم کهیر مزمن است و ممکن است باعث شوک آنافیلاکسی شود که این امر باعث اختلالات تنفسی، کاهش سطح هوشیاری فرد می‌شود.

دلایل پیدایش کهیر بر پوست

توجه داشته باشید در بسیاری از افراد دلیل ابتلا به کهیر مشخص نیست و این عارضه بعد از بروز خود به خود بهبود می‌یابد و البته ممکن است که مجدد عود کند. ممکن است در برخی افراد به دلیل اختلال در سیستم ایمنی بدن و یا وجود برخی محرک‌های خارجی باشد که به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

  • برخی داروها مانند آنتی بیوتیک‌ها و داروهای درمان کننده فشار خون می‌تواند باعث ایجاد کهیر و واکنش آلرژیک بدن شود.
  • غذاهایی که دارای نگهدارنده هستند، می‌تواند در افراد ایجاد حساسیت کند و همچنین بعضی آجیل‌ها مانند بادام هندی در ایجاد کهیر تاثیر دارد.
  • ابتلا به بیماری‌های هپاتیت، عفونت‌ها، سرما خوردگی، انگل روده‌ای و موارد دیگر امکان ایجاد کهیر پوستی را بالا می‌برد.
  • تغییرات آب و هوایی مانند گرما و سرما در برخی افراد باعث کهیر پوستی می‌شود. همچنین آلودگی‌های محیطی و گرد و غبار و گرده گل‌ها نیز از دیگر دلایل بشمار می‌روند.
  • نگهداری از برخی حیوانات مانند سگ و گربه در محیط خانه باعث بروز کهیر پوستی شدید می‌شود.

از دیگر مواردی که ممکن است باعث ایجاد کهیر شوند عبارتند از:

  • آلودگی آب
  • خراشیدن بدن
  • لاتکس
  • نیش حشرات
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  • استرس زیاد برخورد با مواد شیمیایی

درمان کهیر پوستی چگونه است؟

در صورتی که بیمار علائم ابتلا به کهیر را داشته باشد، پزشک این علائم و شدت و مدت زمان ابتلا را بررسی کرده و بعد از انجام برخی آزمایشات تخصصی، بهترین درمان را با توجه به علت به وجود آمدن کهیر پوستی برای بیمار تجویز می‌کند.

این داروها و پمادها برای کاهش علائم و عوارض کهیر پوستی است که فرد بتواند به فعالیت‌های روزمره بازگردد. در صورتی که فرد به کهیر مزمن مبتلا است باید دلیل این عارضه پوستی توسط پزشک تشخیص داده شود و سپس برای درمان اقدام شود.

در شرایطی کهیر بهبود می‌یابد اما لک قرمزی و قهوه‌ای آن به دلیل خاراندن زیاد بر سطح پوست باقی می‌ماند که شما می‌توانید برای رفع این مورد از تکنیک سابسیژن استفاده کنید. گاهی این علائم بر روی پوست صورت باقی می‌ماند که توصیه این است حتما با استفاده از سابسیژن به بهبود آن بپردازد تا برای همیشه باقی نماند.

روش دیگری با نام مزونیدلینگ، اکسیژن رسانی و کلاژن سازی خوبی برای سطح پوست ایجاد می‌کند که موجب از بین رفتن سریع علائم باقی مانده بعد از درمان کهیر می‌شود. برای استفاده هر یک از این روشها ابتدا با متخصص پوست صحبت کنید و شرایط را برای وی توضیح دهید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز
[تعداد امتیازها 2 عدد و میانگین امتیازها 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

‫2 نظر

  • یه سوال داشتم خرید حضوری هم دارید